Pārlekt uz galveno saturu

Vēsturiskie dārzi. Šķirņu katalogs

Lietuvas dārzkopības institūts sadarbībā ar Dārzkopības institūtu izdevis materiālu “Vēsturiskie dārzi. Šķirņu katalogs”. Materiāls ir trijās valodās: latviešu, lietuviešu un angļu. Katalogs tapis projekta “Augļu, dārzeņu un dekoratīvo augu seno šķirņu dārzi un tradicionālie pārstrādes produkti: Vēsturisko dārzu maršruts” (Heritage Gardens, LLI-181) ietvaros.

Materiāls sniedz ieskatu Latvijas un Lietuvas augļkopības, dārzeņkopības, garšaugu un ārstniecības augu attīstības vēsturē. Katalogā apkopotas: 54 ābolu, 10 bumbieru, 5 skābo šķiršu, 8 saldo ķiršu, 2 plūmju un 1 vīnogas vēsturisko šķirņu, kas atrodamas Latvijas un Lietuvas dārzos, raksturojums. Informācija sniedz ieskatu par šo šķirņu izcelsmi, par augļu un koku raksturīgākajām pazīmēm un pielietojumu. Katalogā iekļauta informācija arī par 28 populārāko dārzos audzēto dārzeņu sugu un 15 garšaugu un ārstniecības augu sugu audzēšanas īpatnībām un pielietojumu.

Materiāla mērķis ir iepazīstināt lasītājus ar dārzaugu vēsturiskajām un tradicionālajām šķirnēm/sugām, veicināt to audzēšanu un kopt dārzkopības tradīcijas.

Izdotais materiāls pieejams drukātā veidā Dārzkopības institūtā un elektroniskā versijā.  

Projekts „Tradicionālo augļu, dārzeņu un dekoratīvo augu šķirņu un produktu atjaunošana: vēsturisko dārzu tūrisms” tiek īstenots Interreg Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam ietvaros ar Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF) atbalstu. Kopējais projekta budžets visiem iesaistītajiem projekta partneriem ir 830 733.23 eiro, no tā 706 123.23 eiro ERAF finansējums.

Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par tā saturu pilnībā atbild Dārzkopības institūts, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālu nostāju.

Lat-Lit logo

Submitted on: 13/03/2019