Pārlekt uz galveno saturu

Preses relīze 2012

Latvijas un Lietuvas augļkopjiem savs tehnoloģiju pārneses centrs

Noslēdzies projekts „Tehnoloģiju pārneses centra izveide augļkopībā”, kura ietvaros augļkopjiem tika piedāvāta iespēja Latvijas-Lietuvas programmas atbalsta teritorijā iegūt un paplašināt zināšanas, tādā veidā paaugstinot savu komptenci un konkurētspēju. Interesenti varēja saņemt konsultācijas no teritoriāli tuvākajiem un attiecīgā jomā kompetentākajiem speciālistiem, kā arī iegūt savā rīcībā dažādus tehnoloģiju pārneses instrumentus. Tehnoloģiju pārneses centru veido Latvijas Valsts Augļkopības institūts Dobelē un Lietuvas Dārzkopības institūts Babtai, kur turpinās konsultāciju sniegšana, dažādu pasākumu un apmācību organizēšana.

Projekta mērķis bija nodrošināt ilgtspējīgu augļkopības attīstību atbalsta reģionā, nododot institūtos izveidotās un pārbaudītās jaunākās tehnoloģijas ražotājiem; tiešā un netiešā veidā veicināt uzņēmējdarbību reģionā, nodarbinātību, kā arī izglītot patērētājus.

Projekta realizācijas laikā abos institūtos izveidota apmācību un demonstrējumu bāze. Bez tam sagatavoti dažādi informatīvie materiāli augļkopjiem un patērētājiem par augļu koku vainagu veidošanu; gatavības noteikšanu; piemērotākiem apputeksnētājiem plūmēm un ķiršiem; augļaugu šķirnēm; augļu un ogu nozīmi uzturā (bukleti, informatīvās lapas); izdota rokasgrāmata „Ceļvedis komercaugļkopībā”; radīts video DVD formātā „Mācību filma augļkopjiem”, kur galvenais akcents likts uz augļu koku veidošanu. Sagatavotie materiāli interesentiem pieejami abos institūtos. Informācija par tiem arī projekta mājas lapā www.fruittechcentre.eu. Mājas lapa ir viens no vienojošiem elementiem izveidotajam tehnoloģiju pārneses centram. Tajā būs pieejama informācija arī par turpmākajām aktivitātēm augļkopības tehnoloģiju pārneses centra ietvaros. Projekta laikā rīkoti arī dažādi izglītojoši pasākumi augļu un ogu audzētājiem, mazajiem un vidējiem pārstrādes uzņēmumiem t.sk. individuālas konsultācijas, apmācības, semināri un pieredzes apmaiņas braucieni. Tuvākais pasākums Latvijas Valsts augļkopības institūtā ir lauku diena, kas plānota 2012. gada 20. aprīlī.

Projekta īstenošanas laiks: 1.03.2010. – 31.03.2012. Līdzfinansējums projektam no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) ar Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007. – 2013. gadam (www.latlit.eu) atbalstu.

Submitted on: 22/05/2018